INFORMACJA!!!
2014-06-16 14:04:49
REGULAMIN XIV EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO –
SMAKI REGIONÓW” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu
Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie zeZwiązkiem Województw RP. Organizatorami konkursu na szczeblach regionalnych są Samorządy województw we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
CEL KONKURSU
1. Identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
2. Poszukujemy produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
3. Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa.
4. Nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzimej żywności wyjątkowej jakości oraz wskazanie na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę, zgodną ze standardami obowiązującymi w UE.
PRZEDMIOT KONKURSU
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty będą oceniane w następujących
kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
III.Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV.Inne produkty regionalnew szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Nagrody:
Jury konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych na finałach regionalnych produktów przyzna:
· po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii
· wyróżni po 2 produkty w każdej kategorii.
Jury zastrzega sobie inny podział nagród.
Zasady udziału w konkursie
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.
Przebieg konkursu
1. Przesłanie przez koordynatorów regionalnych wypełnionych KART ZGŁOSZENIA PRODUKTU. Karty powinny wpłynąć najpóźniej na dwa tygodnie przed finałem w danym regionie, na adres: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, 00-023 Warszawa, ul. Widok 20 lok. 1 z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”". Wzórformularza dostępny jest w urzędachmarszałkowskich, ośrodkach doradztwa rolniczego,w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego iLokalnego oraz na stronie internetowej: www.produktyregionalne.pl
2. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
3. Łączna liczba produktów biorących udział w każdym regionie nie może przekroczyć 80.
3. Zgłoszone produkty powinny być zaprezentowane na finałach regionalnych nie później niż do 3 wrześniabr.
4. Przedstawiciele Komisji Konkursowych dokonają na finałach regionalnych nominacji nagrodzonych produktów do nagrody „Perła 2014”.
Do nominacji do nagrody „Perły" na finałach regionalnych mogą również kandydować te produkty, które otrzymały I, II nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo".
Spośród nominowanych w finałach regionalnych produktów, Kapituła Krajowa Konkursu dokona wyboru produktów odznaczonych statuetką „Perła 2014”.
Skład Komisji Konkursowych i Kapituły Krajowej do wglądu w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
5. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły", odbędzie się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food, we wrześniu br.
6. Lista laureatów zostanie umieszczona na stronach: www.produktyregionalne.pl Wszyscy laureaci „Pereł", ze wszystkich edycji, otrzymają propozycję udziału w ekspozycji swoich produktów wraz z możliwością ich sprzedaży w czasie trwania Targów, na specjalnie wydzielonych stoiskach w ramach Pawilonu „Smaki Regionów”.
Nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”
Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa wybierze laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Zgłoszenia z regionów kandydatów do nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni” należy przysyłać (z uzasadnieniem oraz opisem dokonań i fotografiami zgłaszanych osób) do dnia 5.09.2014 r. „Klucze do Polskiej Spiżarni” zostaną również wręczone w czasie Wielkiego Finału XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” .