BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE
2011-08-24 08:04:31
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pyrzycach informuje o przestrzeganiu kilku zasad podczas grzybobrania:
- idąc do lasu należy pamiętać o długich spodniach i zakrywających stopy butach w celu ochrony przed kleszczami i wężami,
- zbierajmy gatunki grzybów tylko dobrze znane co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości,
- nie zbierajmy grzybów bardzo młodych, które nie mają wykształconych owocników, trudno wówczas rozpoznać gatunek,
- nie niszczmy żadnych grzybów, także trujących, stanowią one pożyteczną biocenozę leśną,
- zbierajmy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Zbieranie grzybów poprzez ułamanie lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, które są istotne dla bezpieczeństwa zdrowia ludzi,
- zbierajmy grzyby tylko do koszy czy łubianek, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, gdyż ulegają w nich zaparzaniu i szybciej się psują, co może spowodować zatrucia gastryczne,
- nie oceniajmy grzybów nieznanych na podstawie smaku, ponieważ niektóre z nich mają smak łagodny, nie wyróżniający się niczym od grzybów jadalnych (np. muchomor sromotnikowi),
- grzyby suszone, które znajdują się w sprzedaży muszą mieć opakowanie jednostkowe, etykietkę lub nr atestu bądź nr grzyboznawcy,
- korzystajmy z atlasów grzybów polskich,
- pamiętajmy, że grzyby nie są potrawą dla małych dzieci, ludzi starszych i chorych.
PAMIĘTAJ!
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, podwyższonej temperatury, skurczy mięśni po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pyrzycach przy ul. Poznańskiej 1 konsultacji udziela grzyboznawca.