- zbieraj grzyby tylko dobrze znane, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (korzystaj z atlasów grzybów),
- zbieraj grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, nie zbieraj owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek,
- większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe - jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe,
- nie oceniaj grzybów na podstawie smaku, ponieważ – przykładowo – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym,
- nie wierz przesądom o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki po kontakcie z trującym lub niejadalnym grzybem,
- zbieraj grzyby do koszyków, bądź pojemników przepuszczających powietrze, w żadnym wypadku nie do reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów przyspieszających ich psucie, co grozi zatruciem,
- nie zbieraj grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia
Zanim przygotujesz potrawy z grzybów pamiętaj:
- potrawy z grzybów spożywaj świeże, bezpośrednio po sporządzeniu,
- nie przechowuj potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące,
- nie podawaj grzybów małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom mającym kłopoty z układem pokarmowym.
P a m i ę t a j !!!
Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj!
Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach
P a m i ę t a j !!!
Zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką, podwyższoną temperaturą.
Należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie.
Z bezpłatnej porady w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów (świeżych, nie suszonych) można skorzystać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pyrzycach przy ul. Młodych Techników 5a, po wcześniejszym telefonicznym umówieniu się z zatrudnionym w tutejszej stacji grzyboznawcą,
pod numerem telefonu 915703428.
Grzyby należy dostarczyć w ciągu 12 godzin od zbioru, w całości.
Nie oceniamy grzybów przechowywanych w torebkach foliowych, suszonych, zamarynowanych bądź poddanych obróbce termicznej.
Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej
”Poznaj grzyby unikniesz zatrucia”.
Link: https://grzybyjadalne.wordpress.com/